ShapeFill 2Rectangle 7 CopyRectangle 7 Copy 2Rectangle 7 CopyGroup 4 CopyFill 1Path 2ShapecrosslogoGroup 6double-arrowGroupPlan de travail 2Fill 5Group 2 Copy 3noun_600696_cciGroup 26Page 1Page 1Page 1 Copy 2ShapeShapepersonPage 1 CopyShapeCombined ShapeShapeGroup 4noun_1019043_ccShapeTriangle 1noun_952799_ccnoun_1128297_ccTriangleTriangleFill 3noun_876233_cc
Uw mening is belangrijk voor ons +

  [starrating starrating-978]


  [honeypot honeypot-366]

   

   


  Gezellig

  • Iedereen zegt het : het is goed om in Durbuy te leven!

   Maar wat is dan ons geheim? 
   Geniet van de kwaliteit van het onthaal van onze uitbaters; doe mee aan de dorpsfeesten, de “grands feux” (grote lentevuren), de kermissen, de braderijen en de rommelmarkten; proef onze streekproducten in één van de vele restaurants!
   Dat is wat Durbuy magisch maakt!

   JPEG - 767.8 kB

  Kwaliteit


  Open voor de rest van de wereld

  • Durbuy is altijd al een streek geweest waar men doorreisde en waar ontmoetingen plaatsgrepen, en nu gaan wij verder in dezelfde richting door de nauwe banden met verscheidene bestemmingen, elk met hun eigen karakter. 
   Baltische twintowns
   Durbuy neemt, samen met negen Europese steden (Orimatilla en Uusikaupunki in Finland, Valga in Estland, Valka in Letland, Weissenburg in Duitsland, Oshammar in Zweden, Kobylnica en Koscielisko in Polen, Tvrsdosin in Slovakije) deel aan een charter van coöperatie. Deze bestaat sinds 2000. Elk jaar ontmoeten de vertegenwoordigers van deze steden mekaar om een maatschappelijk thema te behandelen. De jongeren van al deze steden worden betrokken bij deze denkoefeningen.
   Andere twintowns
   De banden met de Beaujolais-streek bestaan al van voor het fusioneren van de gemeentes. Elk dorp is verbonden met een wijndorp van de Beaujolais. Deze banden zijn nog steeds levendig en hebben blijvende vriendschappen met zich meegebracht.:
   1968 : Bomal en Fleurie
   1969 : Durbuy vieille ville en Saint Amour, Barvaux en Juliénas, Grandhan en Beaujeu
   Heyd en Vogüé (in de Ardèche) sinds 1994
   De grootgemeente Durbuy heeft als twintowns : Hanyu (Japan) sinds 1995, Osthammar (Zweden) sinds 2000 en Nieuwpoort (België) sinds 2005. Er bestaan ook nauwe banden met de stad Bergen-op- Zoom (Nederland).
   Sinds 2012 is er, in het kader van het symposium de sculpture het symposium de sculpture(beeldhouwsymposium), een partnership ontstaan met « le Festival de sculpture de La Bresse » (in de Vogezen in Frankrijk).

   JPEG - 33.1 kB


  Geschiedenis…

  • Naast de « Oude Stad » van Durbuy vindt men sporen van 10.000 jaar geschiedenis. Dit rijk verleden wordt geïllustreerd door verscheidene overblijfselen uit de gehele tijdslijn.

   JPEG - 1.3 MB

   U kan, dankzij het plaatselijk erfgoed, een paar stappen zetten in de wereldgeschiedenis.

   De Prehistorie is aanwezig in Durbuy. In de streek zijn er ontdekkingen gebeurd in de grotten van Juzaine, Verlaine en Villers-Sainte-Gertrude…) en verscheidene vuurstenen werden gevonden op het grondgebied van Tohogne en Bomal (op het Plateau van Mont-St-Rahy).

   JPEG - 1.2 MB

   Van deze verteruggaande periodes tijdens dewelke de beschaving ontstaan is, is het Neolithicum het best vertegenwoordigd dankzij de megalieten van Wéris en Oppagne. Men vindt hier het mooiste geheel van menhirs en dolmens in België.

   JPEG - 84.4 kB

   Elke periode heeft zijn stempel achtergelaten in de streek : muntstukken en voorwerpen uit de Romeinse periode ; graven van de Franken ; feodale gebouwen zoals het kasteel van Durbuy. De oorspronkelijke burcht werd gebouwd in de 11de eeuw, evenals de muur rond de stad (die vandaag verdwenen is). Kasteel en muur beschermden de stad, die zijn middeleeuws stratenplan heeft behouden.

   JPEG - 121.7 kB

   Eveneens tijdens de Middeleeuwen werd de donjon van Izier gebouwd, en de verscheidene Romaanse kerken in bijna elk dorp van de gemeente (kerken van Tohogne, parochiecentrum van Wéris, van Grandhan en de Sainte-Marguerite-kerk van Eneilles). De Notre-Dame-kerk van Borlon is een uitzonderlijke getuige van de Gothische stijl van de Condroz. De kerk van Durbuy is gebouwd door de “Recollets” en kreeg Sint-Niklaas als patroonheilige. 
   De “Recollets” waren een orde die zich in 1675 in de stad kwamen vestigen, en ze werden gevolgd door de “Récollectines” (klooster van de “Récollets”).
   In de 18de eeuw schieten kasteelhoeves als paddestoelen uit de grond. Velen bestaan nog steeds zoals in Bomal, in Grandhan (zetel van een grondheerlijkheid waaraan de “Tour de justice” werd gebouwd in de 17de eeuw, in Jenneret en in Tohogne. 
   De 19de eeuw wordt geïllustreerd door het voormalig Gemeentehuis in Barvaux.

    


  Goddelijk

  • Uitzonderlijk mooie natuur en landschappen 
   Dankzij het feit dat Durbuy op drie geologische streken ligt, kan het een verrassende diversiteit aan landschappen bieden. Water, weer en tijd hebben deze grandiose panorama’s voor u gebeeldhouwd. Sommige, zoals in Roche-à-Frêne of de Falize-rots in de Oude Stad Durbuy, hebben een mysterieus tintje.

   JPEG - 6 MB

   De Condroz : ligt in het noord-westen en biedt rijke landbouwgrond, « tiges » (heuvelruggen) en « chavées » (valleibodems). Men vindt er indrukwekkende vierkante boerderijen en meer overvloedige landbouwculturen, bijvoorbeeld in de dorpen Tohogne, Septon en Borlon.

   JPEG - 2.5 MB

   De Famenne : bestaat uit vochtige en zware kleigronden die minder goed zijn voor de landbouw, en toont een armer uitzicht : bossen met in hun groei geremde bomen, magere oogsten, vochtige weiden. Hier vinden we bijvoorbeeld de dorpen Barvaux en Grandhan. Maar deze « arme » gronden bieden toevlucht aan een heel interessante biologische variëteit van fauna en flora. Natuurreservaten (“Domaine d’Hottemme”, “Mont des Pins”, “Petite Enneille”) zorgen voor de bescherming en de openstelling voor het publiek van deze dierlijke, plantaardige en minerale rijkdom..

   De Ardenne : met zijn uitgestrekte wouden met bosbessen en meiklokjes, en met zijn harde grond, die, bij gebrek aan grote culturen, enkel de teelt van runderen of schaapachtigen toelaat. Hier vindt u de dorpen gelegen tussen Villers-Ste-Gertrude en Wéris.

   JPEG - 454.2 kB

   Vermelden we ook nog de smalle kalksteenrichel die op sommige plaatsen als het ware een opstap is naar de hogergelegen Ardennen, waar een puddingsteenrichel op de top te vinden is.

    


  Cultuur

  JPEG - 74.6 kB

  • Er zijn veel en heel dynamische verenigingen in Durbuy. Een weekend zonder een evenement of spektakel ? Zoek maar ! 
   Wij wijzen hier even op : 
   Flammes (fakkeltheater), de kerstmarkten, de 11 November-markt, het bier en kaasfeest, de « potée ose », Carnaval, …
   Het hele jaar door worden muziek- en andere festivals georganiseerd : Durbuyssimohet festival countryDurbuy rock Festivalle symposium de sculpture
   Het cultureel centrum organiseert een brede waaier van spektakels in de zaal « Mathieu de Geer » in Barvaux (600 zitplaatsen) en coördineert het cultureel landschap van onze gemeente. 
   Er wonen ook kunstenaars in de grootgemeente. Ontmoet hen tijdens teentoonstelling of vershillende gebeurtenissen zoals “Wallonie Week-ends Bienvenue”
   Wij hebben het genoegen in een streek te wonen met een rijk architecturaal erfgoed : elk gehucht, elk dorp heeft gebouwen en monumenten die getuigen van onze geschiedenis. Ontdek ze hier